Drama & texter

Under åren har jag skrivit ett tiotal teaterpjäser, jämte sketcher, sångtexter och annat som framförts av fria grupper och olika artister.
    2023 hade jag med ett par sketcher i Täljerevyn, vår lokalrevy i Södertälje.

Dels skrev jag en sångtext om de älskade och hatade Epa-traktorerna, som vi brukar se ”först i varje kö”. Dels blev det en sketch om alla hål i gatan, och Kanal-renoveringen som aldrig tycks bli färdig. Epa-låten har efter Täljerevyn använts av ett flertal andra revysällskap runt landet. 2024 hade jag också text med på revyscenen i Södertälje. 

Jag har skrivit ett antal sångtexter som tonsattes av Cecilia Q Öhrwall.  Vi har samarbetat tidigare, när hon tonsatte sångtexter som ingick i min dramatisering av Oliver Twist. 2023 publicerade hon en av våra låtar på Spotify, ”Vartannat slag”. Det inspirerade mig att lägga ut ett album med låtar som jag skrivit texter till och som Lasse Fröidstedt och Ingemar Emt tonsatt och spelat in. Den finns här.

2022 jobbade jag färdigt min pjäs ”Borgmästaren”, ett historiskt drama med verklig grund. År 1624, för 400 år sedan, blev Södertäljes borgmästare Zacharias Anthelius halshuggen i Stockholm.

Ill: Lennart Wahlström.

Han var katolik i ett protestantiskt Sverige som låg i krig med påveländerna.  Zacharias hade inte begått något brott, men ansågs som en landsförrädare och säkerhetsrisk.

Om detta har jag skrivit ett historiskt drama. Det finns ännu ingen avnämare för detta drama, som kan bli teater eller film. Vi får se.

 

 

 

Här är exempel på vad jag har arbetat med tidigare.

Inför Kulturskolans jubileum i Södertälje 2023 skrev tonsättaren Staffan Odenhall och jag en sång som skulle ingå i en sorts vandringskonsert genom stan, med blåsare, sångare och hela baletten.  Den heter ”Sång vid Maren” (som är en pittoresk havsvik i stan).

”Nysnö – En rövarhistoria” blev klar i början av 2018. Den baseras på berättelser av en före detta missbrukare som är vit sedan ett par år.

Några textexempel:      

”Fuga för väntrum”, en cabaret med sketcher och sångtexter skrivet för och om unga människor som väntar på att få komma in i livet. Skrevs för teaterelever vid Bergslagens Folkhögskola i Norberg. Premiär i december 2012.

”Äpplet och bananen”, en kortpjäs om kunskap, skrev jag på uppdrag av Rikskonserter, för att spelas vid konferenser om kultur i skolan under 2010.

Historien om Oliver, efter "Oliver Twist" av Charles Dickens
Gustav Gällsing spelade huvudrollen som Oliver i STA:s sommaruppsättning av ”Historien om Oliver”, baserad på Dickens roman.

”Berättelsen om Oliver” är min dramatisering av Dickens klassiker Oliver Twist. Den spelades i Södertälje sommaren 2008, uppsatt av Sommarteatern med Hans Qviström som regissör.
Ett pjäsmanus kan beställas från Drama Direkt, som drivs av Dramatikerförbundet. 

Gnesta på liv och död!” Det blev det slutliga namnet på cabareten som sattes upp på Elektron i Gnesta. Texterna skrevs främst av elever från högstadiet. Jag var där och coachade dem fram till sketcher och sångtexter.

Och längre tillbaka så… (pdf)